Experiment: regnbågskonst av nagellack

Igår var en måndag, dvs ingen förskola för Mr T, och vi ville ha en kul aktivitet att sysselsätta oss med på förmiddagen. Helst en sån där som går riktigt snabbt att fixa fram. Vi bestämde oss för att upprepa ett experiment som vi gjort en gång för länge sedan: regnbågskonst av nagellack.

Experimentet tar bara några minuter att förbereda och allt som behövs är vatten, genomskinligt nagellack och papper (helst svart). Resultatet blir rätt häftigt. Håller man papperet i ljuset kan man se ett regnbågsmönster dyka upp. Vi gjorde ett antal regnbågspapper och även om man får in tekniken efter ett tag så är det fortfarande lite av en slump vilken pappersbit som blir riktigt bra och inte.

Experiment för barn regnbågskonst av nagellack

Experiment för barn regnbågskonst av nagellack

Vi använde oss av svart och blått papper. Det blev häftigt även med blått papper men regnbågseffekten blir allra tydligast på svart.

Experiment för barn regnbågskonst av nagellack

Instruktioner till experimentet med regnbågskonst av nagellack

Material:

  • Genomskinligt nagellack
  • Plastlåda med vatten
  • Papper (helst svart men även andra mörka färger går bra)
  • Tidningspapper (att låta pappersbitarna torka på)

Vi använde nagellack från Max Factor som heter Nailfinity 101 Crystal Clear (se bild längre ner). Vi har gjort detta experiment tidigare och tipsat vänner om det. Jag har hört om någon som inte fick det att funka med det nagellack hon hade hemma så det kan spela roll vad det är för märke.

Så här gör du:

  • Lägg ut tidningspapper som pappersbitarna kan ligga och torka på senare.
  • Fyll en plastlåda med lite vatten.
  • Riv papperet i mindre bitar som är lagom stora att droppa i nagellacksvattnet.
  • Droppa lite nagellack i vattnet. Det räcker med 2-3 droppar.
  • Doppa en pappersbit i vattnet, lyft upp och lägg att torka på tidningspapperet.
  • Droppa i lite nytt nagellack innan du doppar nästa pappersbit.

Det hamnar lite nagellack på plastlådan så använd en som du inte är så rädd om. Du kan även testa att använda olika färger på nagellack. Jag har märkt att det funkar bra med vissa märken men inte med andra. Ett av mina rosa nagellack sjönk ner till botten med en gång medan ett annat lade sig på ytan och blev ett fint mönster på pappersbiten. Ibland funkar det att doppa nästa pappersbit direkt men oftast behöver man fylla på med 1-2 droppar nagellack mellan varje pappersbit.

Så här funkar det:

Nagellacket lägger sig som en tunn hinna ovanpå vattnet. När pappersbiten doppas i vattnet fastnar nagellacket på papperet. Ljuset som studsar på papperet delas upp i olika färger och får det att se ut som ett regnbågsmönster.

Experiment för barn regnbågskonst av nagellack

Mr T doppar en pappersbit.

Nagellack till experiment med regnbågspapper

Nagellacket som vi använde kommer från Max Factor och heter Nailfinity.

Experiment för barn regnbågskonst av nagellack

Experiment för barn regnbågskonst av nagellack

Våra pappersbitar ligger på tork.

Se fler av våra experiment här.

Lämna ett svar