Site icon Lek och Experiment

Leklera med sand och snäckor från havet

I helgen promenerade vi vid Amundön en bit utanför Göteborg. Mr T älskar att stanna till vid stränderna och leta strandfynd som snäckor, stenar osv. Denna gång passade vi även på att ta med oss lite sand hem. Ända sedan jag såg ett blogginlägg från fantastiska Mama.Papa.Bubba om hemmagjord play-doh med sand så har jag varit sugen på att försöka göra det hemma med barnen. Det funkade jättebra och lekleran blev mjuk och härlig med en sandig textur. Den gick att forma och kavla precis som vår vanliga hemmagjorda play-doh.

Närbild på Mr Ts fisk med väldigt många fenor och en glupsk mun.

Miss L, 1 år, är fortfarande rätt hopplös på att stoppa saker i munnen. Men hon blev otroligt nyfiken när storebror satt och lekte med sandleran och dekorerade sina konstverk med snäckor och stenar. Hon fick så klart också känna på lekleran, dock under övervakning 😉

Lekleran var verkligen härlig att hålla i och jag kunde inte låta bli att göra några små ”konstverk” själv.

Så här gör du leklera med sand:

Häll alla ingredienserna i en bunke och blanda. Vi använde elvisp men om man vill kan man använda händerna istället.

Receptet är ungefärligt och man kan behöva justera mängderna något. Lekleran skall ha en skön konsistens och den skall varken vara kladdig så att den fastnar på fingrarna men inte heller så torr att den torkar när man leker med den. Jag har märkt att det är bäst att vänta en liten stund tills leran har svalnat innan jag ev justerar mängderna, den kan upplevas som kladdig först men brukar hålla ihop bättre efter en liten stund. Sanden som vi använde kommer från en strand men har man ingen strand i närheten går det så klart lika bra att köpa finkornig sand från en affär. Glycerol finns att köpa på apoteket.

När vi hade lekt färdigt lade vi lekleran i en skål med gladpack och stoppade i kylskåpet till nästa gång. Hemmagjord play-doh håller sig bra i kylskåp.

Några överblivna strandfynd som vi sparar till nästa gång.

Exit mobile version