Site icon Lek och Experiment

Experiment: trolla bort äggskal med vinäger

Det börjar närma sig påsk så smått och vi passar på att göra ett påskinspirerat experiment med ägg. Med hjälp av lite vanlig vinäger kan vi få äggskal att försvinna. Kvar blir ett mjukt, gummiaktigt ägg med ett löst inre.

Det enda som behövs för att kunna göra detta experiment är ägg och vinäger. För en extra effekt kan du också tillsätta karamellfärg.

Så här gör du experimentet:

Det går så klart bra att göra detta experiment med bara ett ägg och utan karamellfärg. Eftersom vi ville använda karamellfärg tog vi flera glas. Se till att ägget är täckt av vinäger, om det behövs kan du fylla på mer.

Titta gärna på ägget direkt efter att du lagt det i glaset, det kommer att bildas små bubblor på äggskalsytan med en gång.

Här är våra ägg precis efter att vi lagt dem i glasen.

När vi tog fram dem nästa dag hade det bildats skum på ytan av glaset. På äggskalsytan var det fullt av små bubblor.


Efter ytterligare ett dygn var det dags att ta fram äggen och undersöka vad som hade hänt.

Mr T fiskade upp äggen och lade dem i en skål. Vi sköljde av dem för att få bort äggskalsresterna. Karamellfärgerna hade färgat äggen i olika nyanser.

Äggskalen var försvunna och äggen var nu gummiaktiga och mjuka. Är man försiktig kan man låta dem studsa lite på en bordsyta. Men var som sagt försiktig, insidan är fortfarande lös!

Mr T fick dissekera äggen och undersöka dem på insidan. Äggmembranet som håller ihop äggen var mjukt och gick att skära igenom.


Detta händer:

Vinägern, som är sur, reagerar med kalken i äggskalet, som är basisk. Detta leder till att äggskalet löses upp. När reaktionen uppstår bildas koldioxid som små bubblor på ytan av äggskalet. Hinnan under äggskalet (äggmembranet) består av proteiner och löses därför inte upp av den sura lösningen, därför behålls insidan av ägget intakt.

 

Exit mobile version