Upptäckarflaskor med primär- och sekundärfärger

Vi tycker att det är så härligt med upptäckarflaskor och har ett rejält gäng som pryder fönsterbrädorna hemma. Dessa upptäckarflaskor innehåller en blandning av primär- och sekundärfärger. De var inte helt lätta att få till och det tog några försök innan de blev precis som vi ville ha dem.

Upptäckarflaskor med primärfärger och sekundärfärger

Upptäckarflaskorna innehåller två vätskor med olika densitet som inte blandar sig med varandra. Den översta vätskan är matolja som är färgad med oljebaserade matlagningsfärger från Wilton. Den understa vätskan är vit sirap som färgats med vanlig karamellfärg.

Tricket är vit sirap

Vi försökte först med vanligt vatten men en del av färgen i oljan sjönk långsamt ner i vattnet och efter några dagar blev det en helt annan färgblandning än det var från början. Med vit sirap fortsätter färgerna att hålla sig separerade. Vi har haft våra flaskor någon månad och de har hållit sig bra.

Upptäckarflaskor med primärfärger och sekundärfärger i fönstret

Så här gör du upptäckarflaskor med primär- och sekundärfärger

Vill du testa att göra dessa flaskor själv vill jag tipsa om att blanda färgen i sirapen och oljan innan du häller vätskorna i flaskan. Se till att flaskan är helt ren och torr, det får inte finnas några små vattendroppar kvar då de kan störa färgblandningen och lägga sig som ett tunt lager mellan vätskorna.

Flaskorna som vi använder kommer från Vitamin Well och finns att köpa överallt, bl.a. på Ica. De rymmer 50 cl. Vi ville ha en 50/50 blandning i våra flaskor och blandade till drygt 25 cl sirap och olja eftersom en del, framförallt av sirapen, fastnar i kärlet. Efter att ha blandat till den första flaskan använde vi den som måttstock för att se hur mycket sirap vi skulle hälla i de andra. På detta sätt kan du få en ganska exakt fördelning på alla flaskorna och det blir fint när de står brevid varandra.

Primärfärger och sekundärfärger i upptäckarflaskor

Spana gärna in några av våra andra upptäckarflaskor:

Kommentarer

2 kommentarer på “Upptäckarflaskor med primär- och sekundärfärger”
 1. L skriver:

  Hej, blev inspirerad av era flaskor och försöker själv.
  Nu letar jag efter de här ”oljebaserade matlagningsfärgerna” från Wilton. Jag förstår inte riktigt vilka det är… Skulle ni kanske kunna länka eller var har ni hittat dessa?? 🙂

  Tack på förhand!

  1. lekochexperiment skriver:

   Hejsan, Va kul att du gillar dem! Här kommer länk till färgerna vi använde: https://www.lyckasmedmat.se/hushallsfarg/7427-wilton-candy-colors-chokladfaerg.html

Lämna ett svar