Upptäckarlåda med lekgelé, stora vattenpärlor och Silly Squares

Vi har experimenterat en del med Upptäckarlådor (sensory bins), det senaste. Det går ut på att man fyller en låda med sensoriskt material, tex ris eller bönor och redskap för att hälla, skopa och ösa. Man kan även låta några figurer eller andra leksaker följa med, det är bara fantasin som sätter stopp. Jag såg nyligen ett inlägg från härliga Tips och Trix om lekgelé och blev inspirerad till att fylla en sensory bin med gelé av olika slag.

En Upptäckarlåda låter det lilla barnet utforska material på ett lekfullt sätt. Sensorisk lek stimulerar barnets sinnen och när barnet får träna sig på att ösa och hälla utvecklas även finmotorik. När materialet ligger i en låda är det också lättare att hålla ordning på stöket.

Innehållet i vår Upptäckarlåda med gelé-tema:

  • lekgelé
  • stora vattenpärlor
  • Silly Squares

Vår låda innehåller lekgelé, stora vattenpärlor (giant water beads) och Silly Squares. Läs mer om hur vi gjorde och var materialet är inköpt nedan.

Innehållet i vår sensory bin med gelé-tema

Så här blev vår Upptäckarlåda med gelé-tema.

Sensory bin med gelé-tema

Barnen kände på, klämde, mosade och hällde gelén i olika behållare. Ibland dök det upp små paljetter av olika former som gömde sig inne i gelén. De olika gelésorterna hade olika fasthet. Min 4-åring dissekerade vattenpärlorna med olika verktyg och tyckte det var väldigt spännande att se hur det först blev sprickor i dem och hur de sedan gick i bitar. Efter ett tag hamnade det även vatten i lådan och det slutade med en enda stor gelésoppa.

Barnen leker med en sensory bin med gelé stora vattenpärlor och silly squares

Vi använder numera en lite större låda som sensory bin. Den kommer från IKEAs serie Kuggis. Den har höga kanter vilket är bra, då kan man vifta runt i materialet utan att det hamnar så mycket utanför. Samtidigt är den tillräckligt låg för att 1-åringen skall kunna nå materialet utan problem.

Läs om fler av våra Upptäckarlådor här.

Lekgelé

Lekgelé gör man enkelt med hett vatten, gelatin och karamellfärg. Vi använde en silikonform och gjorde tre lager i olika färger. Mellan de två första lagren strösslade vi silverglitter och mellan de två andra lagren hällde vi paljetter av havsfigurer.

Tack igen till Tips och Trix för inspiration!

Stora vattenpärlor

Vattenpärlor är underbara att leka med och finns i olika storlekar. De små är vanligast och går att köpa i en del blomsteraffärer och på nätet. Vattenpärlor är pyttesmå när man köper dem och växer när man lägger dem i vatten. Vattenpärlorna som vi använde i vår sensory bin är mycket större än de man vanligen ser.

Jag beställde våra vattenpärlor på Ali Express. Det är väldigt billigt men man får vänta några veckor på leveransen. Jag använder Ali Express till att beställa pysselmaterial och allt möjligt annat. Det är en väldigt stor leverantör som har det mesta. Priserna är väldigt låga och kvalitén kan variera något men är oftast helt ok. Många varor är samma som de man kan köpa här i Sverige. Eftersom varorna skeppas från Asien tar det lite tid, men har man tålamod kan man göra riktiga klipp. Det finns en app man kan ladda ner som gör det väldigt smidigt att lägga beställningar (sök på Ali Express i App Store).

Silly Squares

Silly Squares är roliga små kuber som kommer i en påse. Man lägger dem i en skål med vatten över natten och så sväller de till flera hundra gånger sin egen storlek. De går att återanvända om man torkar dem. Jag köpte våra hos Nyfikna Barn.

Lämna ett svar