Site icon Lek och Experiment

Upptäckarlåda med regnbågsris

Jag har sett många så kallade ”sensory bins” på utländska bloggar och blivit väldigt inspirerad, så jag bestämde mig för att låta Miss L, 1 år, få testa en idag. En sensory bin, på svenska: Upptäckarlåda, är kort och gott en låda som man fyller med material som man låter barnet utforska. Detta stimulerar barnets sinnen och utvecklar färdigheter som finmotorik med mera.

Vi fyllde vår låda med regnbågsris, några Duplodjur, och verktyg för att ösa och hälla med. Se mer utförlig beskrivning nedan.

Vi har använt regnbågsriset till en upptäckarflaska tidigare och Miss L har fått studera riset genom flaskan. Föreställ er glädjen när hon nu fick ta direkt på riset. Hon sögs upp totalt av aktiviteten. Hon var väldigt koncentrerad och kände, öste, hällde, lät riset rinna mellan fingrarna, ner i lådan, över sig själv… En lång stund höll hon på.

Jag skall erkänna att jag hann tänka några gånger innan vi satte igång att detta egentligen måste vara en galen idé. Att det kommer att hamna ris över allt. Att det kommer bli vansinnigt mycket att städa. Men det var faktiskt inget problem. Jag bredde ut ett gammalt lakan i duschhörnan och i princip allt ris som hamnade utanför lådan hamnade på lakanet. Det var bara att lyfta upp lakanet och sikta ner riset i lådan igen. Det lilla som hamnade utanför dammsög jag upp när vi var klara.

Innehåll i en Upptäckarlåda:

Vår vita låda kommer från IKEA. Vi använde regnbågsris till vår låda (se hur du färgar ris/pasta här) men det går så klart bra att använda annat material också, tex bönor, opoppade popcorn eller pasta.

Detta var vår första Upptäckarlåda men definitivt inte den sista. Jag håller redan på att klura på vad vi skall fylla nästa låda med.

Exit mobile version