Urkul experiment med uv-ljus

Experimentet med uv-ljus blev otroligt effektfullt och var väldigt uppskattat av barnen. Vi var sysselsatta med den häftiga effekten av uv-lampan en lång stund.

Vi började med att plocka fram paljetter, bl.a. några överblivna, vita spöken från halloween. Det var spännande att se vad som skulle hända med paljetterna. Mr T lös med uv-lampan och vi såg att de vita spökena lös överlägset mest.


Vi hade låtit en omgång vattenkristaller dra i Schweppes tonic water över natten och lade dem i en skål.


Vi lös med uv-lampan igen. Vattenkristallerna såg nästan självlysande ut.


Vi testade att frysa in några isbitar av tonic water. Det var riktikt häftigt att lysa på isbitarna i ett glas vatten.


Vi jämförde hur det blev att lysa på ett glas med vatten (vänster), ett glas tonic (höger) och ett glas med vatten med tonic-isbitar i (mitten, isbitarna hann dock smälta innan jag tog kortet).


Sen fortsatte vi att lysa på diverse olika leksaker för att se hur de reagerade på ljuset. Det var väldigt spännande att se vad som reflekterade uv-ljuset och inte. Ljusa färger och framför allt vitt och neonfärger reflekterade bäst.

Men en del leksaker av plast reflekterade ljuset på ett lite förvånande sätt. Det gröna på en plastmelon lös mycket starkare än det röda och tvärt om på en plastjordgubbe.

Så här gjorde vi experimentet med uv-ljus

Vi köpte vår uv-lampa Kjell & Company för 99kr. Det lysande vattnet är vanligt tonic water från Schweppes, jag köpte vår flaska på Ica. Ämnet kinin som finns i tonic water reagerar med uv-ljuset och får vattnet att se självlysande ut.

Tipstack till Go Science Girls! (spana gärna in denna sida)

Lämna ett svar