Upptäckarflaskor – vackra att titta på och härliga att hålla i

Det senaste har jag helt snöat in på så kallade ”upptäckarflaskor”, på engelska: ”sensory bottles”, eller ”discovery bottles”.

Idén är enkel: ta en flaska och fyll med ett innehåll. Det kan vara i princip vad som helst. Pärlor, vätska, små figurer. Låt barnet hålla i och undersöka flaskan. Detta väcker barnets nyfikenhet och intresse. Flaskorna blir också en riktigt fin prydnad att ha i fönstret.

Jag har även sett versioner av dessa flaskor som kallas för ”calm down bottles”. Då använder man dem i syftet att låta ett litet barn som är upprört få hjälp att lugna ner sig. Barnet kan sitta på en lugn plats och studera innehållet i en flaska.

Det finns också många härliga versioner av ”spionflaskor” (I spy bottles). Då letar man efter små föremål som gömt sig i flaskan, tex små plastfigurer som gömmer sig i ris.

Upptäckarflaska med färgade bönor, ris och paljetter

Flaskan nedan har en blandning av färgade små vita bönor, vitt grötris och paljetter (läs mer om hur du kan färga bönor eller pasta här). Den är vacker att titta på och härlig att hålla i, skakar man så skramlar det som en maracas.


När jag skulle göra min första upptäckarflaska letade jag på Ica efter 50 cl drickflaskor som jag kunde tömma på innehåll. Den bästa jag kunde hitta var från Vitamin well. Deras flaskor är släta till skillnad från de flesta andra och passar bra att använda som upptäckarflaskor. Hålet är dock litet så det går inte att stoppa i allt för stora saker. Jag är fortfarande på jakt efter flaskor som både har släta kanter och lite större hål.

Vill du se fler exempel på Upptäckarflaskor?

Klicka på länkarna nedan för fler exempel:

Har du också gjort upptäckarflaskor? Kommentera gärna och berätta vad du stoppar i dina flaskor.

Kommentarer

8 kommentarer på “Upptäckarflaskor – vackra att titta på och härliga att hålla i”
 1. Moa skriver:

  Pressbyrån säljer ett vatten utan kolsyra i flaskor som är fina att använda. ”Normal”-stort hål.

  1. lekochexperiment skriver:

   Tack för tipset Moa! Det skall jag spana in.

 2. Matilda skriver:

  Har du limmat fast korken? Tänker så att dom inte får upp flaskan och börjar dricka ur den?

  1. lekochexperiment skriver:

   Tack för en bra synpunkt! Det är så klart bäst att göra ur säkerhetssynpunkt.

 3. Sandra skriver:

  Hej, så härligt med sådana flaskor. Och vad roligt att lösa om dina tips! Ska testa den du skrev om hårgelé för att inte ex. Stjärnorna ska flyta upp eller sjunka så snabbt! 👍 Ett tips: jag köpte jättesmå plast/gummi fiskar i starka färger från TGR, de flöt runt härligt i vattnet i flaskan. Samt tog loss små plast”brickor” från ett litet finare kollegieblock jag hade. De snurrade runt och rörde sig jättehärligt i vattnet. De två flaskorna har varit favoriter där jag jobbat😃

  1. lekochexperiment skriver:

   Låter jättefint med fiskar! Är sugen på att testa något liknande för att få en akvarie-effekt ☺️

 4. Therese skriver:

  Vit sirap är bra att ha som grund också om man vill att föremålen i flaskan ska röra sig långsamt.

  1. lekochexperiment skriver:

   👍🏻 Vi testade vit sirap och lego. Det tar en stund för legot att flyta upp och blir en härlig effekt.

Lämna ett svar